204
Спрячь — съпрящи (1)
1. Согнуть, стянуть: Ярославна рано плачетъ въ Путивлѣ на забралѣ, аркучи: Свѣтлое и тресвѣтлое слънце! ... Въ полѣ безводнѣ жаждею имь лучи съпряже, тугою имъ тули затче. 39.
Послѣди же, бывши вѣсть о том властелем жидовьским, и събравшися къ архиерѣом, и рекоша, яко мы немощни и слаби есмы противитися римляном, яко же и лукъ спряженъ. Флав. Полон. Иерус., 259—260 (XVI в. ~ нач. XII в.).
2. Соединить, скрепить.
Тако бо и Максентии и еже о немь оружници и копьеносьци погрязоша въ глубинѣ, егда плѣщи дасть силѣ еже от бога сущимь Костянтиномь къ рѣцѣ, егоже самъ хытростью съпрягъ и помостивъ. Хрон. Амарт., 333 (XIII—XIV вв. ~ XI в.). И двьрця съкровены, и размѣри оба полы в покровѣхъ еламъму, и страны храму съпряжены. Библ. Генн. Иезек., XLI, 26 (1499 г.).
|| Тесно соединить неразрывной связью, обещанием с кем-л., с чем-л.
И не бысть ни единого противляющагося благочестьному его повелѣнью; да аще кто и не любовью, но страхомъ повелѣвшаго крьщахуся, понеже бѣ благовѣрье его съ властью съпряжено. Сл. митр. Илар. Мус.-Пушк. сб., 61 (1414 г. ~ XI в.). Пакы же ина два брата бѣста в том же велицѣм манастыри Печеръском, съпряжена любовию сердечною от юности и единоумие имуще и едину волю еже къ богу. Патер. Печ. (Абр.), 157 (XV в. ~ XIII в.). Лютъ сеи духъ (уныния) и тяжчаиши есть, съпряженъ сущь и споспѣвающь духу скорбному. Нил Сор. Устав., 51 (XV—XVI вв. ~ XV в.).
|| Сочетать в браке.
Сего ради оставить человѣкъ отьца и матерь и прилѣпиться женѣ, и будета оба въ плоть едину ... яже бо богъ спряже, человѣкъ да не разлучаеть. Панд. Ник. (Чуд.), 38 об. (XIV в.).
3. Запрячь в повозку.
Спряже же и мытарь два коня: единъ конь — злая дѣла и грабление и нечистота и несытость, а другии конь — укоризна и смѣрение и неотчаяние. Сб. Тр. № 9, 1 об. — 2 (XIV в.). И се приде Сива отрок мемфиошь на срѣтение царю, и съпряженѣ ослятѣ осѣдланѣ ... и рече Сива:
205
Въпряженая на сѣдение уготована еста. Библ. Генн. 2 Цар., XVI, 1—2 (1499 г.).
◊ Съпряже — 3-е л. ед. ч. аориста.