Крамола // Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": В 6 выпусках / Сост. В. Л. Виноградова. — М.; Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984.

Вып. 3. Корабль—Нынешний. — 1969. — С. 18—19.

http://feb-web.ru/feb/slovoss/ss-abc/ss3/ss3-0181.htm

- 18 -

Крамола (5)

1. Междоусобная война, длительный военный раздор близких людей, народов: Тъи бо Олегъ мечемъ крамолу коваше, и стрѣлы по земли сѣяше. 15. Тогда при Олзѣ Гориславличи сѣяшется и растяшеть усобицами; погыбашеть жизнь Даждь-Божа внука; въ княжихъ крамолахъ вѣци человѣкомь скратишась. 16—17. И начяша князи про малое „се великое“ млъвити, а сами на себѣ крамолу ковати. 19. Печаль жирна тече средь земли Рускыи. А князи сами на себе крамолу коваху. 21. Ярославе и вси внуце Всеславли!.. Вы бо своими крамолами начясте наводити поганыя на землю Рускую, на жизнь Всеславлю. 34—35.

Тако и сь (Святополк), бѣгая, не вѣдыися отъ кого зълострастьну съмьрть прия. И оттолѣ крамола преста въ Русьскѣ земли. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 24 (XII в. ~ XI в.). Градъ бо на градъ крамолу (μαχη) имяше, и языкъ сташе, и раздѣляшеся вся земля въ крамолу. Хрон. Амарт., 67 (XIII—XIV вв. ~ XI в.). Не бяше бо никому же весма по земли ни по миру изъ оружия проити, зане имяху другъ на друга безмирную крамолу. Там же, 69. 1065: Посем же бысть звѣздамъ теченье, с вечера до заутрья, яко мнѣти всѣмъ, яко падають звѣзды, и пакы солнце без лучь сьяше: се же проявляше крамолы, недузи человѣкомъ умертвие бяше. Пов. врем. лет, 110—111 (1377 г. ~ нач. XII в.). 1227: Начнемь же сказати бещисленыя рати и великыя труды, и частыя воины, и многия крамолы, и частая востания, и многия мятежи, из млада бо не бы има покоя. Ипат. лет., 750 (XV в.). 1235: Не хотя ... дьяволъ роду человѣческому добра, въздвиже крамолу межи русьскыми князи, да быша человѣци не жили мирно. Новг. 1 лет., 73 (XIV в.). И отъ всякоя крамолы, и поганыхъ нашествия, и всѣхъ съвѣтъ и съвѣщаниа, испроверьзи святителя и черньца и всего церковнаго чина и сонма. Ж. Авр. Смол., 22 (XVI в. ~ XIII в.). Да того ради крамола бысть и велика котора можю народом Константина града Александрьскаго. ВМЧ, нояб. 13—15, 1044 (XVI в.).

|| Борьба.

Нынѣ же въ миротворца Христа учение преидоша ... покаяшася, суровьствия убииствьнаго отвергошася и уже о крамоле не мыслять, но на бѣсы крамолу имуть изященаго ради нрава. Хрон. Амарт., 69 (XIII—XIV вв. ~ XI в.).

|| Бой, сражение.

Придошя Срацини с великыми вои на Костянтинь град и присташа на мори у Едома ... противу имъ исполчився Костянтинъ; при нею же крамола

- 19 -

в лодиах (ναυμαχια) по вся дьни бяше от весненыа до годины даже и до осени. Хрон. Амарт., 463 (XV в. ~ XI в.).

2. Злой умысел, козни; коварство.

Видиши ли, како и сь не мне Моисия тружаеться и поплашаеться, сумняся о людьстѣи погибѣли ... охабля же ся глаголати различныхъ брании и крамолъ (φροντις) пекыися и Гаваонитьскую прелесть. Хрон. Амарт., 112 (XIII—XIV вв. ~ XI в.). Готфяне злѣ негодоваху на Уалента, онъ же въпросивъ божествьнаго Уалентияна, брата своего, да бы послалъ ему воя в помощь. Онъ же не дасть ему, нъ и споноси и яко ерѣтика зломысльна, рекъ, яко не подобаеть мужю крамолу дѣющю на бога. Там же, 366. 1326: Великыи же князь Александръ, не трьпя безбожныя ихъ крамолы, оставль княжение русское и вся отчьствиа своя, и иде въ Пьсков. Рог. лет., 44 (XV в.). И абие дьяволъ с бѣсы своими невидими быша, и вси исчезоша и без вѣсти быша. Преподобныи ж велико благодарение принесе къ богу, избавльшему его от таковыя бѣсовьскиа крамолы. Ж. Серг. (Епиф.), 52 (XVI в. ~ 1418 г.).

|| Преследование, гонение.

Петр абье въ Римъ избѣже, Лукии же по человѣчьстѣи кръви шествоваше ... не точью же о семь, но и пустыню разаряше и крамолу на преподобныя [и на млъ]чащая наведе. Хрон. Амарт., 367 (XIII—XIV вв. ~ XI в.). 1228: Тъгда же оканьный дияволъ ... въздвиже на Арсения, мужа кротка и смерена, крамолу велику, простую чядь ... и акы злодѣя пьхающе за воротъ, выгнаша. Новг. 1 лет., 67 (XIII в.).

3. Мятеж, восстание.

И многу мятежю и крамолѣ бывъши въ людьхъ и мълвѣ не малѣ; и тъгда съвъкупивъшеся вси людие, паче же большии и нарочитии мужи, шедъше причьтъмь всѣхъ людии, и моляху Володимира, да въшедъ уставить крамолу, сущюю въ людьх. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 39 (XII в. ~ XI в.). Се бо таково съмяте сотона створи въ нихъ, яко же тѣмъ крамолу створивъшемъ, Стефана от игуменьства отставиша. Ж. Феод., 95 (XII в. ~ ок. 1088 г.). 1230: Крамолѣ же бывши во безбожныхъ боярехъ Галичкыхъ, свѣтъ створше со братучадьемь его Олександром, на убьенье и преднее землѣ его. Ипат. лет., 762 (XV в.). 1214: Вышегородци отвориша градныа врата: бѣ бо и крамолу сотвориша надъ князи своими. Ник. лет. X, 67 (XVI в.). Приидоша во Александрию, ти крамолу сотвориша на Феофила. ВМЧ, нояб. 13—15, 999 (XVI в.).

Ср. Л. П. Якубинский (История древнерусского языка. М., 1953, стр. 324): „Церковнославянское крамола употребляется: 1) со значением «мятеж, бунт» (причем все примеры на это значение приведены Срезневским из текстов религиозного содержания); 2) со значением «раздор, распря». В этом значении, которое нас и интересует, слово крамола изредка попадается в литературных текстах светского содержания, написанных по-церковнославянски (например, в Хронике Георгия Амартола), а также в летописях“.

Ср. также комментарий к слову Котора.

Крамолу — вин. пад. ед. ч.; крамолами — твор. пад. мн. ч.; крамолахъ — предл. (мест.) пад. мн. ч.