- 95 -
Забрало — то же, что забороло (3): Ту Игорь князь высѣдѣ изъ сѣдла злата, а в сѣдло кощіево. Уныша бо градомъ забралы, а веселіе пониче. 22. Ярославна рано плачетъ въ Путивлѣ на забралѣ, аркучи: О вѣтрѣ, вѣтрило! Чему, господине, насильно вѣеши? 38. Ярославна рано плачетъ въ Путивлѣ на забралѣ, аркучи: Свѣтлое и тресвѣтлое слънце! Всѣмъ тепло и красно еси: чему, господине, простре горячюю свою лучю на ладѣ вои? 39.
Исавъ ... въста на Иякова, брата своего, и, собравъ страны, устремися нань и на сыны его на брань, яко вѣщаеть Иосифъ. Онъ ж, двьри затворивъ градьскыя, въньже въбѣгъ, съ забралъ моляше брата своего Исава, да въспомянеть родитель своихъ заповѣдь. Хрон. Амарт., 93 (XIII—XIV вв. ~ XI в.). Симонъ же не послуша, но посѣче дѣти прѣд нимъ, а самого послѣдь на забралѣх, зрящимъ римляном, поругася имъ, да, пришедше, отимуть своего приятеля. Флав. Полон. Иерус., 392 (XVI в. ~ нач. XII в.). И се рекъ, повелѣ тысящникъ ездити около града и стрѣляти стоящаа на заблалех (так!), другаа ж тысяща секирами обоямо острыми и желѣзы длъгыми раскоповати основаниа граднаа. Александр., 52 (XV в. ~ XII в.). 1229: Данилови же и Василкови ходящима подлѣ града, стрѣляющимъ на градъ инѣмь стрѣлцемь, и бысть ранено мужь стоящихъ на забралѣхъ 100 и 60. Ипат. лет., 755—756 (XV в.). Се рече, яко Филипу хотящу взяти градъ твердыи паче всѣхъ, единому гражанину рекшю: Не възьможьно плѣнити града твердостью; онъ же въпроси ѝ: аще и злато не можеть прелѣсти чресъ забралы? Пчела, 137 (XIV в. ~ XIII в.). И да даси окрьстъ его гражение, и да съградиши на немъ забрала и да одержиши острогомъ и даси окрьстъ его плъкы, и да учиниши поставлениа стрѣлъ окрьстъ. Библ. Генн., Иезек. IV, 2 (1499 г.). Ови же народи Московсти, возлезше на высокия храмины и на забрала... и оттуду зряху царя своего. Каз. лет., 177 (XVII в. ~ XVI в.).
- 96 -
Перен. Защита, опора.
Да похваленъ будеть Трофимъ, да прославленъ будеть Саватии, да възвеличанъ будеть Дарумедонъ дьньсь, стълпы неподвижимы, вѣрьнъхъ забрала, свѣтообразьнии церковьнии свѣтьльници. Мин. сент., 0157 (1095 г.). Вы бо тѣмъ и намъ оружие, земля Русьскыя забрала и утвьржение. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 25 (XII в. ~ XI в.). Яко чиноначальникъ и забрало и ангеломъ старѣи, архистратиже, отъ вьсякоя нужа и скърби, недуга и зълыихъ грѣховъ свободи. Стихир. XII в., 48. Книгы ты мнѣ стѣна и забрало. Кыа то книгы? ВМЧ, нояб. 13—15, 1035 (XVI в.).
◊ Забралѣ — предл. (мест.) пад. ед. ч.; забралы — им. пад. мн. ч.